Temperaturile şi precipitaţiile vor fi normale pentru această perioadă

User Rating:  / 0
PoorBest 

În mare parte a zonelor agricole între 26 martie şi 1 aprilie va predomina un regim termic al aerului normal, arată prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie şi Hidrologie.

Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 4 şi 14°C în cea mai mare  parte a ţării, limite apropiate de mediile multianuale, în timp ce temperatura maximă a aerului se va situa între 9 şi 19°C, în majoritatea zonelor de cultură.

ANM, mai prognozează că temperatura minimă a aerului se va încadra între -2 şi 9°C, în toate regiunile agricole ale ţării.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 7...18°C în aproape toată ţara, limite optime pregătirii patului germinativ şi efectuării însămânţărilor de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, ovăz), precum şi a sfeclei de zahăr.  Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Local, vântul va prezenta intensificări temporare în toate regiunile. De asemenea, izolat, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim în Oltenia, Maramureș, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei, vestul și sudul Moldovei, nordul, centrul și estul Transilvaniei și nord-estul Crișanei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și local puternică), se vor înregistra în Banat, cea mai mare parte a Crișanei, Moldovei, Bărăganului, centrul Dobrogei și sudul Transilvaniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua în general normal în aproape toată ţara, iar în depresiunile nordice şi centrale, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), precum şi alungirea paiului (10-40%), la nivelul întregii ţări. Starea de vegetaţie a culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănaturile efectuate tardiv şi pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică moderată.

Rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării se va afla predominant în faza de înfrunzire (9-16 frunze) în toate zonele de cultură, izolat fiind posibilă declanşarea fazei de alungire a tulpinii (10-25%), în special în culturile înfiinţate în epoca optimă.

În cea mai mare parte a plantaţiilor, la pomii fructiferi vor predomina fazele de înmugurire şi dezmugurire, mai avansate fiind speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais, corcoduş, piersic) din jumătatea de vest a ţării, care se vor afla la înflorire.

La viţa de vie se va înregistra faza de “plâns” în majoritatea podgoriilor, iar local în regiunile sudice, vestice şi centrale se va declanșa înmugurirea.

Ca urmare, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (fertilizări, pregătirea patului germinativ, efectuarea însămânţărilor la culturile de primăvară, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie, etc.) se vor efectua în general normal.

Recomandări de specialitate

- Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă;

- Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK);

- Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole;

- Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară;

- Controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie. 

Vizitatori Counter

002070306
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
1028
10435
28049
1993972
76220
0
2070306

IP-ul tau: 3.94.129.211
Server Time: 2019-12-11 03:01:08