Speciile de culturi pot fi mult mai vulnerabile la schimbările climatice decât s-a crezut

User Rating:  / 0
PoorBest 

Culturile agricole ar putea fi mai vulnerabile la schimbările climatice decât se credea anterior, arată un studiu făcut de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Wits, care răstoarnă o ipoteză anterioră referitoare la durata de formarea a unor noi specii de plante în cursul evoluţiei lor, scrie Sciencedaily.com.

Spre deosebire de oameni şi cele mai multe alte animale, plantele pot tolera mai multe copii ale genelor lor - de fapt, unele plante, numite poliploizi, pot avea mai mult de 50 duplicate din genomul lor în fiecare celulă. Crecetătorii credeau până nu demult că aceşti extra genomi ajută poliploizii să supravieţuiască în medii noi şi extreme cum sunt cele de la tropice sau din Arctica, fapt care ar fi dus la crearea unor specii noi.

Cu toate acestea, atunci când Dr. Kelsey Glennon de Wits School of Animal, Plant and Environmental Sciences şi o echipă de colaboratori internaţionali au testat aceasta ipoteză pe o perioadă mai mare de timp, au descoperit că, deseori, poliploizii care împart aceleaşi habitate ca rudele lor apropiate.

"Acest lucru înseamnă că factorii de mediu nu joacă un rol important în crearea de noi specii de plante şi s-ar putea ca alţi factori, cum ar fi capacitatea de a răspândi seminţele către noi locaţii cu habitate similare, sunt mai importante ", a spus Glennon.

"Acest studiu are importanţă pentru agricultură şi pentru schimbările climatice, deoarece toate culturile noastre importante sunt poliploizi şi ele nu s-ar putea adapta schimbărilor climatice mai bine decât rudele lor sălbatice, în cazul în care ele trăiesc într-un climat similare," a mai explicat omul de ştiinţă.

Vizitatori Counter

002073289
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
4011
10435
31032
1993972
79203
0
2073289

IP-ul tau: 18.205.60.226
Server Time: 2019-12-11 11:13:56