Rezerva de apă din sol este satisfăcătoare

User Rating:  / 0
PoorBest 

construcţii agricoleRezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0 - 100 centimetri, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim în cea mai mare parte a zonelor de cultură, arată prognoza agrometeorologică pentru 11 - 17 ianuarie, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie. Pe suprafeţe agricole mari din Moldova, nord-estul Munteniei, local în centrul şi sud-estul Dobrogei, precum şi izolat în sud-vestul Crişanei vor fi prezente deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată.

În ceea ce privelte starea de vegetaţie a culturilor agricole, în condiţiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor de cultură şi mai lent în depresiunile din nordul şi centrul ţării.

La speciile de orz şi grâu de toamnă va fi posibilă definitivarea fazei de răsărire (90-100%), continuându-se, totodată, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%).

La cultura de rapiţă se va înregistra predominant faza de înfrunzire (11-14 frunze), iar starea de vegetație a plantelor se va prezenta în general bună şi medie, în timp ce în toate plantaţiile pomicole şi viticole se va semnala în continuare repausul vegetativ.

Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon se vor desfășura normal, exceptând zilele cu precipitații, subliniază ANM.

Sub aspect termic, perioada 11 - 17 ianuarie se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între minus 6 şi 8 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, valori mai ridicate cu 1 - 8 grade Celsius comparativ cu mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 0 şi 12 grade Celsius, în aproape toată ţara, iar temperatura minimă va fi cuprinsă între minus 12 şi 5 grade Celsius pe aproape întreg teritoriul agricol, cele mai scăzute valori semnalându-se în zonele depresionare, unde vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.

Se prognozează precipitații predominant sub formă de ploi locale, în cea mai mare parte a teritoriului, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), îndeosebi în jumătatea de nord a ţării, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. În zonele joase se va semnala ceață, izolat asociată cu depunere de chiciură, mai spus meteorologii.

În aceste condiţii, specialiştii recomandă continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă ş a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie şi administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă semănate în perioada optimă.

Vizitatori Counter

002070299
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
1021
10435
28042
1993972
76213
0
2070299

IP-ul tau: 3.94.129.211
Server Time: 2019-12-11 03:00:26