Napul porcesc, o cultură care poate aduce profit

User Rating:  / 0
PoorBest 

topinamburFie că este folosit ca hrană pentru animale, în industria alimentară, a medicamentelor, în fabricarea biocombustibililor, sau în industria spirtului, topinamburul, cunoscut ca şi napul porcesc, merită atenţia cultivatorilor.

La acest lucru s-a gândit şi Inginerul Costel Vînătoru care cultivă experimental, la Staţiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău acest tubercul.

Preţul unui kilogram de napi porceşti este de 4-5 lei, iar la o producţie medie de 40- 50 de tone/ hectar veniturile înregistrate ar fi de circa180.000- 225.000 lei, pe hectar.

Topinamburul poate fi o cultură profitabilă dacă se găseşte nişa potrivită către care să fie comercializată. dulceata topinamburChiar dacă dulceaţa făcută din această plantă este foarte apreciată în Elveţia, producătorii români de topinambur ar putea să îl vândă chiar pe piaţa autohtonă. Sonimpex Topoloveni este unul din producătorii româneşti care fac dulceaţă din această plante, preţul acesteia fiind de circa 23 de lei borcanul.

Această plantă este foarte renumită şi în producţia de alcool. Potrivit agrointel.ro, din 100 kg de tuberculi ies între șapte și zece litri de alcool, cu o tărie de 35 de grade.

Fiindcă napul porcesc are tulpinile mari care pot ajunge chiar până la trei metri înălţime, el se poate utiliza ca scut pentru culturile mai sensibile la vânt sau la prevenirea evaporării umidităţii din sol. De asemenea, din tulpini se mai fabrică peleţi, pentru centrale termice.

Pentru a realiza o astfel de cultură sunt necesari circa 4.000 de lei pe hectar, pentru achiziţionarea tuberculilor de topinambur.

Vizitatori Counter

002065519
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
6676
8062
23262
1993972
71433
0
2065519

IP-ul tau: 34.225.194.144
Server Time: 2019-12-10 13:15:33