Între 11 şi 17 martie, culturile agricole vor avea parte de temperaturi ridicate

User Rating:  / 0
PoorBest 

primavara-in-livadaTemperaturile vor fi mult mai ridicate decât în mod normal în toate zonele agricole ale ţării între 11 şi 17 martie 2014, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi Hidrologie (ANM).

Potrivit ANM, temperatura medie a zilei va fi cuprinsă între 1...12°C, abaterile termice pozitive fiind de 1... 7°C, în toate zonele agricole.

Cele mai mari cifre pe care le va arăta termometrul în această perioadă, în ţară, vor fi de 7 şi 18°C, iar cele mai mici temperaturi se vor încadra -7 şi 6°C.

În cea mai mare parte a teritoriului agricol vor căde ploi locale, reduse cantitativ. Vântul va prezenta intensificări în Moldova, Dobrogea şi jumătatea estică Munteniei.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite moderate de umiditate în sol se vor înregistra local în nord-vestul şi estul Banatului, sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul şi estul Moldovei, centrul Dobrogei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă se vor desfăşura lent în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Local, în depresiunile din centrul şi nordul ţării vor fi posibile stagnări temporare în evoluţia proceselor de vegetaţie ale plantelor.

Culturile de orz şi grâu de toamnă, înfiinţate în epoca optimă vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (40-100%), iar cele semănate tardiv, răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (30-100%).

În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa îşi va continua înfrunzirea (9-12 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general medie şi slabă.

Speciile pomicole din majoritatea plantaţiilor se vor afla în repausul biologic, iar local pe terenurile cu expoziţie sudică se va continua umflarea mugurilor de rod, îndeosebi la soiurile timpurii de sâmburoase.

În toate podgoriile, la viţa de vie se va semnala starea de repaus vegetativ. În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice acestei perioade se vor desfaşura normal.

Recomandări de specialitate

- Controlul biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;

- Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă;

- Efectuarea arăturilor de primăvară şi pregătirea patului germinativ în vederea semănatului culturilor din prima urgenţă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

- Lucrări de întreţinere (fertilizări, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire) în vii şi livezi.

Vizitatori Counter

002065567
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
6724
8062
23310
1993972
71481
0
2065567

IP-ul tau: 34.225.194.144
Server Time: 2019-12-10 13:18:42