TRATAMENTUL SEMINTELOR DE PORUMB SI FLOAREA SOARELUI - PONCHO 600 FS - BAYER CROP SCIENCE

User Rating:  / 0
PoorBest 

Proprietati fizico-chimice
       Poncho® 600 FS se prezinta sub forma unei suspensii de culoare rosie, fina, omogena, cu tendinta de depunere in timp, dar cu o buna capacitate de revenire în sistem omogen.

      Modul de actiune
      Poncho 600 FS are actiune sistemica de lunga durata in seminte si plante.

Dupa semanat, o parte din substanta de pe bob formeaza un halou de protectie in jurul acestuia, datorita caruia Poncho actioneaza prin contact asupra daunatorilor din sol. In acelasi timp, substanta activa patrunde in bob si de aici in plante, actionand prin ingestie asupra daunatorilor care afecteaza plantele in primele faze de vegetatie. Efectul propriu-zis asupra insectelor daunatoare consta In perturbarea ireversibila a functiilor vitale ale centrilor nervosi ai acestora si in final moartea lor. Acest mod de actiune complex confera produsului un spectru larg de actiune si o eficacitate exceptionala chiar si asupra acelor daunatori care sunt rezistenti la insecticidele conventionale utilizate in prezent la tratarea semintelor de porumb, floarea soarelui si cereale.

      Instructiuni de folosire
      Poncho® 600 FS este omologat în România pentru combaterea daunatorilor prin tratarea semintei la urmatoarele culturi si în urmatoarele doze:
      •Porumb: 0,5 mg s.a./bob (0,833 mg p.c./bob ) sau 4,0 l p.c./t seminte, pentru
combaterea ratisoarei (Tanymecus dilaticollis) si a viermilor sârma (Agriotes spp.); 1,25 mg s.a./bob (2,083 mg p.c./bob ) sau 10 l p.c./t seminte, pentru combaterea viermelui vestic al radacinilor (Diabrotica virgifera).
      •Floarea soarelui: 0,5 mg s.a/bob (0,833 mg p.c./bob) sau 9,0 l p.c./t seminte pentru combaterea ratisoarei (Tanymecus dilaticollis) si a viermilor sarma (Agriotes spp).

       Modul de utilizare
       Poncho 600 FS se va utiliza numai pentru tratarea semintelor de inalta valoare biologica, conditionate si calibrate, cu indici calitativi specifici soiului sau hibridului din care provin. Pentru a nu diminua calitatea tratamentului, este necesar ca acesta sa se efectueze cu masini de tratat care sa asigure o dozare precisa si o distribuire foarte uniforma a substantei pe suprafata boabelor. La efectuarea tratamentului, Poncho 600 FS poate fi utilizat ca atare sau dupa amestecarea sa in prealabil cu apa in raport de 1 l produs la 0,25 l apa. La prepararea acestui amestec se pune intai apa in premixer, apoi se adauga produsul, dupa care solutia se agita manual sau mecanic inaintea inceperii tratamentului. Se prepara numai cantitatea de solutie necesara pentru cantitatea de samanta ce se va trata intr-o zi de lucru. Se va urmari ca semintele tratate sa fie bine uscate inainte de a fi insacuite.
       La dozele recomandate, Poncho nu afecteaza energia germinativa sau germinatia semintelor si nu este fitotoxic pentru plante. In cazul tratarii formelor parentale ale hibrizilor de porumb si floarea soarelui, este necesara testarea prealabila a efectului produsului asupra energiei germinative si germinatiei semintelor, deoarece aceste forme sunt in general mai sensibile la tratarea semintei comparativ cu hibrizii comerciali.
Dozarea produsului
        Pentru a asigura cantitatea optima de produs pe bob, cea mai buna cale este de a calcula doza pe tona de seminte pornind de la doza pe bob si de la MMB (masa a o mie de boabe) pentru sarja care urmeaza a fi tratata.
       Exemplu de calcul: sa presupunem ca pentru sarja care urmeaza a fi tratata MMB are valoarea de 200 g (0,2 kg). Numarul de seminte pe tona este de (1000 kg : 0,2 kg)x1000=5.000.000 boabe/t. Doza pentru Agriotes si Tanymecus este de 0,83 �l/bob, deci doza pe tona va fi egala cu 
5.000.000 boabe x 0,83 �l p.c./bob x 1/1.000.000 = 4,15 l/t. 
Pentru Diabrotica virgifera calculul se modifica in felul urmator: 
5.000.000 boabe x 2 �l p.c./bob x 1/1.000.000=10 l/t. 

      Obs.: pentru asigurarea acoperirii optime a semintelor, nu se vor utiliza doze mai mici decat doza minima omologata exprimata in l/t seminte.

      Diabrotica virgifera (viermele vestic al radacinilor de porumb)
      Daunatorul a patruns In Romania incepand cu anul 1990. De atunci el s-a raspandit treptat pe intreg continentul, reprezentand in momentul de fata o adevarata problema, mai ales in Ungaria, Romania si Slovenia. Un atac puternic poate distruge pana la 80% din productia de porumb. Adultul se hraneste la inceput cu limbul foliar, pe care-l perforeaza sub forma unor dungi longitudinale in lungul nervurilor. In perioada infloririi, atacul se extinde la matase si polen. Uneori sunt consumate boabele din varful stiuletelui, aflate in faza de lapte. Adultii pot migra apoi pe culturile de porumb insamantate mai tarziu. Larvele se hranesc cu radacinile de porumb, cauzand scurtarea acestora. Ca rezultat al acestui mod de atac, radacinile nu mai pot sustine plantele, astfel ca acestea au tendinta de indoire spre sol. Plantele cu rada-cinile distruse in proportie de 50% prezinta o tulpina indoita caracteristic sub forma de ,,gat de lebadaa. In Romania, suprafata infestata cu Diabrotica virgifera este reprezentata de jumatatea vestica a teritoriului. Bayer ofera solutia ideala de combatere eficienta si sigura prin tratamentul semintelor cu Poncho 600 FS, produsul consacrat pe plan mondial in combaterea acestui daunator periculos. 
      Combaterea adultilor se poate realiza prin tratamente pe vegetatie la avertizare cu Calypso 480 SC.


Data adaugarii: 11.12.2008Sursa BAYER CROP SCIENCE

Vizitatori Counter

002073285
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
4007
10435
31028
1993972
79199
0
2073285

IP-ul tau: 18.205.60.226
Server Time: 2019-12-11 11:13:04