Ziua naţională a produselor agroalimentare românești se va sărbători, în premieră, pe 10 octombrie

User Rating:  / 0
PoorBest 

Lâna va redeveni un produs cu importan'ă economică - a afirmat ministrul Daea la Iaşi

"Pe 10 octombrie, când se sărbătorește pentru prima oară Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, vom organiza în fiecare capitală de judeţ şi în oraşele importante, spa'ţii de comercializare a produselor tradiționale. Astfel, oamenii pot să vadă ce s-a produs până la această dată. Dorim să creăm şi o piaţă de desfacere, pentru că trebuie să mâncăm aceste produse care sunt foarte valoroase", a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea.

El a spus că ar fi păcat să "dăm la o parte produsele tradiționale și să mâncăm produsele altora, deşi gustul fiecăruia îl determină să aleagă".

"Iată că prin aceste mijloace de promovare şi realizare a acestor spații de vânzare credem noi că dăm o mână de ajutor acestor produse tradiționale pe care noi le-am autorizat și care sunt foarte multe și foarte bune", a spus ministrul Petre Daea.

Ministrul Agriculturii s-a aflat sâmbătă după amiaza la Iaşi pentru a lua parte la inaugurarea unui laborator unde urmează a fi testată gratuit lâna. În timpul vizitei, ministrul a participat şi la o demonstrație de testare a unui  de lână.

Daea spune că la nivelul ţării se produc aproximativ 36.000 de tone de lână, iar aproape 32 de mii de producători s-au înscris la programul prin care Guvernul oferă 1 leu/kg de lână. Pentru a veni în sprijinul producătorilor urmează să se deschidă şi centre de prelucrare şi valorificare a lânii.

„Am stăruit şi voi stărui ca în fiecare zonă a ţării să fie lanţuri de valorificare a acestui produs extraordinar de valoros. Centrele acestea de preluare au început deja să fie construite în ţară. Avem programul pe care l-am introdus în proiecţia bugetului pe 2018 în aşa fel încât să facem în primă fază opt centre regionale şi apoi să le multiplicăm în funcţie de nevoi, de capacitatea de organizare din zonele respective în aşa fel încât nicio cantitate să nu fie irosită. Ea trebuie să fie luată, valorificată şi să câştige atât producătorul cât şi cel care valorifică. (…) Sectorul a amorţit, dacă nu a fost interes în acest domeniu acţiunea nu a început pur şi simplu. Iată că acum lucrurile încep să meargă. În final va câştiga ţara şi fermierii”, a declarat Petre Daea.

Laboratoare de testare a lânii vor fi şi în centrele de preluare.

„Valorificarea nu trebuie să se oprească doar la vânzarea pur şi simplu a lânii. În spatele acestei acţiuni de colectare încep activităţi. Lâna are folosinţe multiple ca material termoizolant. De ce să nu începem şi industria lânii să o pornim în ţara aceasta? De ce să nu valorificăm, de ce să nu folosim acest mare produs în industria aceasta care a fost în România”,

În ceea ce priveşte preţul unui kilogram de lână ministrul a declarat că diferă în funcţie de calitate şi că sunt foarte mici. „În momentul în care începem să împingem colectarea, şi începem să donăm această cantitate de lână încep apoi pe piaţă să se organizeze cei care o valorifică şi atunci fiind o competiţie deschisă preţurile încep să se mişte şi cu siguranţă preţul va creşte. Asta de acum este un preţ mic, un preţ derizoriu, un preţ care ne-a determinat şi pe noi şi pe lucrătorii din domeniu să venim cu acest stimulent în aşa fel încât lucrurile să pornească de undeva. Pornesc de aici, continuă şi vom ajunge acolo unde interesul faţă de ţară ne împinge. Preţul e diferit. De la 1 leu, 2-3 lei, în funcţie de calitate. Sunt preţuri extrem de mici. În urmă cu mulţi ani lâna era unul dintre cele mai valoroase produse care dădeau garanţie economică de fiecare dată celor care creşteau oi şi puteau să intre în relaţie cu banca. Cu mult timp în urmă lâna era gaj la bancă”.

Sumele de bani oferite prin hotărârea de Guvern ce prevede acordarea de 1 leu/kg vor fi virate vara viitoare

Vizitatori Counter

001026916
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
589
1744
589
1011736
54117
142148
1026916

IP-ul tau: 54.92.190.11
Server Time: 2018-09-23 09:15:29