Statele fac eforturi susținute pentru combaterea rezistenței la antimicrobiene

User Rating:  / 0
PoorBest 

agricultura ecoStatele fac pași importanți în combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM), dar există încă lacune grave care necesită acțiuni urgente, se arata intr-un raport publicat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) , Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Progrese promițătoare înregistrează 105 state cu un sistem de supraveghere pentru raportarea infecțiilor rezistente la medicamente în domeniul sănătății umane și 68 de state cu un sistem de urmărire a consumului de antimicrobiene. În plus, 123 de țări au raportat că au politici de reglementare a vânzării de antimicrobiene, inclusiv cerința unei prescripții pentru consum uman - o măsură cheie pentru combaterea utilizării excesive și abuzive a antimicrobienelor.

Punerea în aplicare a acestor politici variază, iar medicamentele nereglementate sunt încă disponibile în locuri cum ar fi piețele stradale, fără prevederi privind modul în care sunt utilizate. Medicamentele sunt foarte des vândute la liber fără să se solicite vreo rețetă. Aceasta pune în pericol sănătatea umană și cea animală, contribuind major la dezvoltarea rezistenței antimicrobiene.

Raportul identifică domenii, în special în sectoarele zootehnic și alimentar, unde există o nevoie acută de investiții și măsuri suplimentare. De exemplu, un total de 64 de țări au raportat că respectă recomandările FAO, OIE și OMS privind limitarea utilizării agenților antimicrobieni critici pentru stimularea creșterii animalelor. Dintre acestea, 39 sunt țări cu venituri ridicate, majoritatea în regiunea europeană a OMS. În schimb, doar 3 țări din regiunea africană OMS și 7 țări din regiunea americană a OMS au făcut acest pas important de reducere a răspândirii rezistenței antimicrobiene.

Un total de 67 de țări raportează existența unei legislații care să controleze toate aspectele legate de producția, acordarea licențelor și distribuția de antimicrobiene pentru utilizarea la animale. Cu toate acestea, 56 au afirmat că nu au avut nicio politică sau legislație națională privind calitatea, siguranța și eficacitatea produselor antimicrobiene utilizate în sănătatea animalelor și plantelor și distribuția, vânzarea sau utilizarea acestora, sau că nu au putut să raporteze dacă dispun de aceste politici.

Există, de asemenea, o lipsă substanțială de acțiuni și date în sectoarele mediului și al plantelor. Deși 78 de țări au reglementări în vigoare pentru a preveni contaminarea mediului în general, doar 10 dintre acestea au raportat că au sisteme complete pentru a asigura respectarea reglementărilor pentru gestionarea deșeurilor, inclusiv reglementări care limitează deversarea reziduurilor antimicrobiene în mediu. Acest lucru nu este suficient pentru a proteja mediul înconjurător de pericolele contaminării cu antimicrobiene.

Acest raport demonstrează creșterea globală a luptei împotriva rezistenței antimicrobiene, spune Dr. Ranieri Guerra, director adjunct pentru rezistența la antimicrobiene în cadrul OMS. "Cerem guvernelor să își asume angajamente susținute în toate sectoarele - sănătatea umană și animală, sănătatea plantelor și a mediului înconjurător - în caz contrar riscăm să pierdem efectul acestor medicamente prețioase".

Vizitatori Counter

002954812
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
731
6385
7116
2893987
139892
198557
2954812

IP-ul tau: 34.238.189.171
Server Time: 2019-08-26 04:07:23