Samânta tratata se va folosi doar pe suprafetele cu infestare foarte puternica a daunatorilor de sol

User Rating:  / 0
PoorBest 

În combaterea agentilor de daunare din culturile agricole o importanta deosebita o are în primul rând evaluarea starii fitosanitare a culturilor. În baza evaluarii facute, corelata cu conditiile climatice existente, faza fenologica a plantelor si biologia agentilor de daunare identificati, se stabileste schema de tratament si momentul aplicarii, informeaza Autoritatea Nationala Fitosanitara.

Tratamentele foliare ale culturilor agricole au un rol însemnat în dezvoltarea plantelor, deoarece contaminarea acestora determina încetinirea proceselor metabolice ale plantei si în cele din urma scaderea cantitativa si calitativa a productei.

Se recomanda efectuarea de tratamente preventive in scopul reducerii surselor de infectie si pentru evitarea pierderilor economice.

În pomicultura la speciile semintoase (mar, par etc.) la aceasta data se recomanda efectuarea tratamentelor pentru combaterea: foculului bacterian (Erwinia amylovora), rapanului (Venturia inaequalis), fainarii (Podosphaera leucotricha), moniliozei (Monilinia fructigena), gargaritei florilor de mar (Anthonomus pomorum) , iar pentru speciile samburoase (prun, cires, visin, cais, piersic, nectarin, etc.) se recomanda tratament pentru combaterea: moniliozei (Monilinia laxa), deformarii frunzelor (Taphrina deformans) etc.

Fluctuatiile de temperatura, umiditatea relativa a aerului, roua, densitatea marita a plantelor/m2, fertilizarea excesiva cu azot, cultivarea de soiuri sensibile sunt factori care favorizeaza aparitia bolilor foliare în culturile de cereale paioase.

Astfel, la cerealele paioase (grâu, orz etc.) recomandam tratamente fitosanitare pentru combaterea fuzariozei, fainarii, septoriozei, ruginilor si daunatorilor (afide, plosnita cerealelor-adulti hibernanti).

La rapita se vor efectua tratamente pentru combaterea urmatorilor daunatori: gândacul lucios (Meligethes aeneus), gargarita tulpinilor (Ceuthorhynchus napi) etc.

Culturile înfiintate cu seminte tratate cu neonicotinoide sunt intens monitorizate, luându-se toate masurile pentru eliminarea oricaror riscuri care sa afecteze familiile de albine si mediul înconjurator.

Samânta tratata se va utiliza numai în zonele si pe suprafetele cu infestare foarte puternica a daunatorilor de sol Tanymecus dilaticollis, Agriotes spp. Phyllotreta spp. si Phylloides spp;

Parcelele însamântate cu samânta tratata vor fi marcate cu placute de avertizare.

Însamântarea se va efectua cu semanatori dotate cu echipamente care sa asigure reducerea riscului (deflectoare), respectând buna practica agricola.

Dupa însamân?are, în momentul controlului, nu trebuie sa se depisteze samânta tratata neincorporata în sol.

Pentru efectuarea tratamentelor se vor utiliza numai produse de protectie a plantelor omologate în România, pentru cultura, agentul de daunare si doza pentru care au fost omologate. Toate produsele omologate se gasesc în baza de date PEST-EXPERT, care poate fi accesata pe link-ul: www.madr.ro, Secriunea Fitosanitar

ACCESAREA PROGRAMULUI PESTEXPERT

Pasii de urmat: — Fitosanitar: http://www.madr.ro/ro/fitosanitar.html

— Adrese web (josul paginii): https://aloe.anfdf.ro/

— 'Continue to this website (not recommended).'

Se completeaza casutele:

utilizator:'guest'

parola:'guest'

Cautare

Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare judetene emit buletine de prognoza si avertizare care contin recomandari privind efectuarea tratamentelor fitosanitare pentru combaterea bolilor si daunatorilor din culturile agricole.

Aceste buletine sunt difuzate catre institutiile locale si fermieri, iar informatiile continute de acestea pot fi solicitate de catre toate persoanele interesate.

Înainte de începerea aplicarii tratamentelor va recomandam sa verificati daca produsele care vor fi folosite sunt de calitate si provin din ambalaje care au indicatii clare privind continutul si natura produselor de protectie a plntelor.

PROGNOZA METEO

Vizitatori Counter

000355232
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3780
5895
15537
302042
126507
149800
355232

IP-ul tau: 54.144.14.134
Server Time: 2018-04-24 13:26:37