Producătorii de fructe şi legume vor primi sprijin financiar

User Rating:  / 0
PoorBest 

bani fermieri1Executivul a aprobat Hotărârea privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor şi legumelor. Pentru a beneficia de ajutor financiar, beneficiarii trebuie să depună şi să aibă aprobat un program operaţional. Programele operaţionale au o durată minimă de 3 ani şi maximă de 5 ani.

Ajutorul financiar din partea UE va fi egal cu valoarea contribuţiilor financiare ale membrilor sau ale organizației de producători plătite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizaţia de producători, conform programului operaţional aprobat.

Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea producţiei comercializate (VPC) a fiecărei organizaţii de producători, pragul putând fi majorat în funcţie de anumite criterii. Procentul de 4,1% din VPC poate fi majorat la 4,6% din VPC în cazul organizaţiilor de producători şi la 4,7% din VPC în cazul altor forme asociative pentru comercializare, cu condiţia ca suma ce depăşeşte 4,1% din VPC să fie destinată măsurilor de prevenire şi gestionare a crizelor.

Organizaţiile de producători recunoscute până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri îşi păstrează recunoaşterea şi pot beneficia de prevederile acesteia, cu condiţia respectării obligaţiilor asumate la data recunoaşterii.

Organizațiile de producători care au un program operaţional aprobat înainte de data intrării în vigoare a prezentei hotărâri solicită în scris la centrele judeţene ale APIA, până la data de 1 noiembrie 2017, după caz continuarea/ modificarea/ înlocuirea programului operaţional pentru a beneficia de prevederile hotărârii.

Prevederile se aplică inclusiv programelor operaţionale depuse spre aprobare pentru care nu a fost finalizată procedura de aprobare până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Prin acordarea sprijinului financiar se urmăreşte creşterea cantitativă şi calitativă a produselor din sectorul fructe şi legume şi creşterea nivelului de valorificare a producţiei, care împreună pot asigura stabilizarea nivelului preţurilor produselor pe piaţă; asigurarea materiei prime pentru unităţile de procesare; echilibrarea balanţei comerciale prin stimularea ofertei de legume-fructe din producţia autohtonă.

România se confruntă cu un grad scăzut de asociere a producătorilor agricoli din sectorul legume şi fructe. În prezent, la nivel naţional funcţionează 24 organizaţii de producători recunoscute. Aceste forme asociative din sectorul legume fructe s-au înfiinţat la iniţiativa producătorilor, având că principal obiectiv concentrarea ofertei şi comercializarea produselor membrilor.

Vizitatori Counter

001027200
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
873
1744
873
1011736
54401
142148
1027200

IP-ul tau: 54.92.190.11
Server Time: 2018-09-23 10:12:31