Legea care oferă fermierilor apă gratuit pentru irigaţii îşi produce efectele

User Rating:  / 0
PoorBest 

daea in cl 22 iunie 1Ministrul (demisionar) al Agriculturii, Petre Daea a vizitat câmpurile din sudul ţării şi vizitând ferme din Ialomiţa şi Călăraşi, săotămâna recută, pentru a verifica  dacă canalele sunt pline cu apă şi dacă fermierii iriga. Acesta dorit să vadă care este situaţia din câmpurile cu legume şi cum - în toiul arşiţei - sunt irigate acestea.

"Am fost pe terenuri unde se iriga si se executa praşila  manuală la cultura de ardei si castraveti în câmp. O plăcere  să vezi cum este mânuita sapa în jurul plantei pentru a  scapa de buruiană . Mai sunt oameni care trebuie să dea cu sapa, dar este foarte scumpa munca fizica si din ce in ce mai greu de gasit" - a declarat ministrul pentru AMOS NEWS.

La Staţia de pompare Pietroiu  de pe braţul Borcea.câmpul  freamata; se recoltează la orz . La furaje  se iriga din plin. Apa din Dunăre este suficientă și nu așteaptă decât să fie pusă la lucru. 

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, s-a deplasat joi, 22 iunie a.c., la amenajarea de irigaţii Pietroiu-Ştefan cel Mare, din judeţul Ialomiţa.

Scopul principal al acestei deplasări a fost de a vedea dacă există fermieri care folosesc motopompele pentru a trage apa direct din canalul de aducţiune, o dată cu apariţia Legii 133/2017, care a intrat în vigoare pe 12 iunie 2017, şi potrivit căreia, fermierii primesc apă gratuit pentru irigarea culturilor.

„Am constatat că instalarea motopompelor este în curs de amenajare, având în vedere termenul scurt de la intrarea în vigoare a Legii, iar un fermier deja îşi instalase echipamentul pentru a prelua apa din canal. În sistemul de irigaţii Pietroiu-Ştefan cel Mare lungimea canalelor umplute cu apă este de 50 km din totalul lungimii canalelor existente de 96 km. Dacă vor exista solicitări, se vor umple cu apă şi restul canalelor disponibile”, a declarat Petre Daea.

Ministrul Petre Daea a vizitat staţia de pompare Pietroiu, care conţine nouă agregate de pompare şi a cărei reabilitare este prevăzută în Programul Naţional de Irigaţii, urmând ca lucrările de reabilitare să demareze la începutul anului 2018. Staţia de pompare este în funcţiune şi există solicitări din partea beneficiarilor pentru irigarea unei suprafeţe de 10.500 hectare, până la această dată fiind irigate 4.300 hectare.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale recomandă fermierilor să folosească toate metodele de preluare a apei din canalele de irigat, pentru a asigura dezvoltarea optimă a culturilor în această perioadă.

Vizitatori Counter

001532242
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
4094
4596
18116
1475580
80817
121322
1532242

IP-ul tau: 107.21.16.70
Server Time: 2019-01-16 09:38:34