Presedintele cere Executivului impiedicarea extinderii pestei porcine africane

User Rating:  / 0
PoorBest 

klaus iohannis in spaniaAdoptarea de urgenţă a tuturor măsurilor pentru stoparea pestei porcină africană şi despăgubirea cât mai rapidă a producătorilor afectaţi sunt solicitarile pe care Klaus Iohannis, Preşedintele României, le-a făcut Guvernului.

Acesta trage un semnal de alarmă serios asupra riscurilor majore generate de răspândirea explozivă a acestui virus.

"Din cauza modului defectuos în care este gestionată această situaţie de criză, Guvernul PSD i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului", se precizează într-un comunicat de presă al Preşedeniei României.

"Starea de fapt actuală arată că Guvernul este incapabil să gestioneze situația pestei porcine africane, care are consecințe foarte grave pentru economia românească. La fel de grav este și faptul că autoritățile responsabile nu au informat producătorii și populația, la timp și eficient, cu privire la riscurile majore ale răspândirii virusului PPA", se mai arată în comunicat.

Portivit Presdenţiei, pesta porcină africană este cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească până în prezent.

Președintele României solicită aplicarea tuturor normelor și măsurilor de prevenție care se impun în astfel de situații, inclusiv asigurarea corespunzătoare a barierelor de biosecuritate care să limiteze răspândirea focarelor. Deficiențele pe această linie au contribuit la extinderea cu rapiditate a epidemiei, în afara controlului autorităților responsabile, cu efecte devastatoare asupra crescătorilor de porcine, dar și asupra populației pentru care creșterea porcilor reprezintă un mijloc de subzistență.

Acesta atenționează Guvernul și autoritățile competente că sunt datoare să explice cum este posibil ca, în toată această perioadă, să nu fie luate măsurile adecvate pentru izolarea și menținerea sub control a focarelor existente.

Executivul ar trebui să explice și măsura de eliminare, în primăvara acestui an, a inspecțiilor sanitare obligatorii în gospodării în condițiile în care Executivul era pe deplin conștient de pericolul pestei porcine africane încă de la începutul anului 2017.

Vizitatori Counter

003061034
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
2889
9393
18335
2998156
100446
145668
3061034

IP-ul tau: 100.26.182.28
Server Time: 2019-09-17 07:14:34