Panouri termoizolante din lâna, la Cluj

User Rating:  / 0
PoorBest 

panouri cu lana de oaiePolistirenul ar putea fi înlocuit cu lâna de oaie la un anumit tip sitem de panouri termizolante, dupa ce un astfel de sitem a fost conceput de Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Constructii, Urbanism și Dezvoltarea Teritoriala, fiind în curs de brevetare, scrie AmosNews.

"Resursa de lâna de oaie există, dar nu este valorificare, astfel că se ajunge la aruncatul lânii pe câmp sau la arderea ei. România se află printre primele cinci țări din Europa care au aceasta resursă. Noi am depus o cerere de brevet de invenție pentru panouri termoizolatoare compozite, cu miez din lâna de oaie, cu scopul creșterii confortului termic în spațiile de locuit, clădiri administrative, spații închise destinate desfășurarii activitatilor industriale sau agro-zootehnic. Lâna de oaie are capacități de izolare termică și fonică, permeabilitate la aer și apă”, a spus Hegyi Andrea, cercetator în cadrul sucursalei Cluj a Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Constructii, Urbanism si Dezvoltarea Teritoriala, la un salon de inventică care are loc la Cluj, citat de AmosNews.

România se afla printre primele cinci țări din Europa care au aceasta resură de lâna de oaie, material care nu este valorificat, ci ars sau aruncat pe câmp. Potrivit cercetătoarei, rasele oilor românești au o lână cu fir mai gros, puțin folosit în industria textilă, primul pas fiind valorificarea lânii prin saltele folosite ca material termoizolant în interiorul unei clădiri.

„Pasul doi a constat din încasetarea miezului de lâna de oaie de tip saltea într-o carcasă de material compozit pe bază de liant anorganic – ciment, var, cu dimensiuni de 30X30 cm și grosime de 10 cm, care se aplica pe peretele exterior sau interior al unei cladiri. La îmbinarea dintre doua panouri se foloseste vata minerala provenita din constructii. Acest sistem de panouri cu miez de lâna de oaie ar putea înlocui polistirenul în lucrarile de termoizolare a cladirilor, ar fi o solutie”, a mai spus cercetatorul clujean.

Salonul ProInvent organizat de UTCN s-a desfășurat miercuri și joi la BTarena din Cluj-Napoca, aducând împreună peste 400 de invenții atât din tară, cât și străinatate.

Vizitatori Counter

002584488
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
2175
6505
30809
2502770
198626
193480
2584488

IP-ul tau: 18.212.243.191
Server Time: 2019-06-27 07:00:15