Miniștrii europeni ai agriculturii au adoptat cadrul orizontal pentru măsuri bilaterale

User Rating:  / 0
PoorBest 

imagine evenimentUniunea Europeanǎ va dispune în curând de un cadru general pentru asigurarea consecvenței măsurilor de salvgardare incluse în acordurile de liber schimb, informeaza AmosNews.

Sub coordonarea ministrului roman al agriculturii, Petre Daea, Consiliul miniştrilor europeni de resort a adoptat la Bruxelles un regulament care simplifică includerea măsurilor de salvgardare în acordurile comerciale, astfel încât acestea să fie aplicate în mod eficace și consecvent în toate domeniile. Măsurile de salvgardare bilaterale legate de acordurile comerciale (care permit retragerea temporară a preferințelor tarifare) sunt menite să protejeze o anumită industrie națională împotriva unei creșteri a volumului importurilor de produse de orice tip care cauzează sau care riscă să cauzeze prejudicii grave industriei respective. In cadrul cooperării la nivel internațional, Uniunea Europeană încheie cu regularitate acorduri comerciale cu țări terțe, cele mai multe dintre acestea incluzând clauze de salvgardare bilaterale sau alte mecanisme pentru retragerea temporară a preferințelor tarifare sau a unui tratament preferențial. Până acum, mecanismul de salvgardare bilateral a fost propus separat, în cazul fiecărui acord comercial în parte. La acest moment, regulamentul acoperă punerea în aplicare a acordurilor de liber schimb UE-Japonia, UE-Singapore și UE-Vietnam. În viitor, alte acorduri comerciale ar putea fi adăugate domeniului de aplicare al regulamentului prin intermediul unor acte delegate.

Regulamentul ar trebui să fie semnat în perioada în care Parlamentul European se reunește la Strasbourg, pentru sesiunea plenarǎ din aceastǎ lunǎ, respectiv pe 13 februarie. Ulterior, textul va fi publicat în Jurnalul Oficial și va intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

PAC post 2020

Miniştrii europeni au avut la Bruxelles şi un schimb de opinii referitor la pachetul legislativ privind reforma politicii agricole comune post 2020 (PAC-post 20920), propus de Comisia europeană şi aflat în prezent în dezbatere la Parlamentul European.

Întâlnire cu conducerea COPA-COGECA

Ministrul Agriculturii Petre Daea s-a întâlnit la Bruxelles, cu conducerea COPA-COGECA, cea mai puternică organizație de reprezentare a sectorului agricol la nivel european, deşi pentru moment Romania nu are nici o organizaţie membră în COPA-COGECA. Întâlnirea a avut loc în marja participării ministrului Daea la primul Consiliul AGRIFISH de la preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene. Cotizația anuală de membru al COPA-COGECA se ridică la 500.000 de euro, sumă prea mare pentru ca o organizație din România să își permită să achite contribuția.

Vizitatori Counter

002584606
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
2293
6505
30927
2502770
198744
193480
2584606

IP-ul tau: 18.212.243.191
Server Time: 2019-06-27 07:18:00