Măsuri de prevenire a Pestei Porcine Africane în gospodării

User Rating:  / 0
PoorBest 

pesta porcina africanaConfirmarea și evoluția în anul 2018 dar și în acest an a Pestei Porcine Africane la un număr însemnat de porci domestici crescuți în exploatații nonprofesionale ale gospodăriilor populației, impune avertizarea din nou a instituţiilor implicate şi a publicului larg cu privire la evoluţia acestei boli şi a măsurilor de prevenire şi combatere ce se impun atât pe teritoriul judeţean cât și naţional, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu.

Pesta Porcină Africană constituie un pericol ridicat de contaminare pentru porcii domestici şi mistreți, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi în alimente, respectiv poate rezista 6 – 10 zile în materile fecale, până la 3 – 6 luni în produse din carne de porc, netratată termic şi mai mulţi ani în carnea congelată.

Un rezervor important de virus se poate identifica în zonele cu focare declarate, în mediul natural, respectiv în populaţia de mistreţi care migrează în căutarea unor condiţii de mediu favorabile, precum şi prin nerespectarea normelor legale privind circulaţia animalelor vii, a produselor şi subproduselor de origine animală. 

Boala nu se transmite de la animale la om, deci nu afectează sănătatea omului.
Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin:

  • sânge, ţesuturi, secreţii şi excreţii de la animalele bolnave sau moarte;
  • de la animale care au trecut prin boală şi rămân purtătoare de virus;
  • diferiţi vectori, cum sunt carnasierele domestice şi sălbatice, păsări sălbatice,
  • vectori biologici (căpuşe din anumite specii, (Ornithodorus erraticus), care au parazitat anterior porcii bolnavi);
  • vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala;
  • deşeuri alimentare, cadavre abandonate sau alte materii şi materiale ce pot fi contaminate;
  • circulaţia în habitatul natural a vânătorilor, paznicilor de vânătoare, a pădurarilor şi a altor persoane;
    Principalele semne clinice sunt evidenţiate prin:
  • temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;
  • roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
  • lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morţii;
  • vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi;
  • mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem
    de scurt; 

La această dată pentru această boală nu există tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar în cazul porcilor domestici, proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

Din datele statistice, în teritoriile unde a evoluat până acum, eradicarea şi recunoaşterea stării de indemnitate la pesta porcină africană a durat lungi perioade de timp.

Pentru protejarea teritoriului naţional, în cadrul Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, aprobat şi legiferat anual prin Hotărâri de Guvern, sunt stabilite normele de prevenire şi combatere a acestei boli, obligatorii pentru proprietarii de animale, autoritățiile administrației locale și centrale, servicile sanitare veterinare, alte instituții cu responsabilitate în acest context.

Măsurile prioritare față de situația epidemiologocă existentă la această dată, sunt canalizate pentru lichidarea focarelor declarate și pentru limitarea răspândirii virusului la efectivele de porcine sănătoase crescute în exploatații nonprofesionale ale gospodăriilor populației.

În acest sens rolul crescătorilor de porcine are o importanță majoră și totodată îl responsabilizează pentru a respecta recomandările servicilor sanitare veterinare cu referire la asigurarea criteriilor de protecție, bunăstare și biosecuritate, prin:

  • Informarea cu privire la recunoaşterea bolii şi la măsurile care trebuie aplicate în cazul apariţiei unei suspiciuni prin materiale imformative şi postere difuzate în toate localităţiile din țară.
  • Să fie solicitați medicii veterinari, arondați, pentru înregistrarea în baza de date funcţională, a tuturor exploataţiilor de porcine, identificarea prin crotaliere a efectivelor, pe rase şi categorii şi comunicarea evenimentelor (intrări, ieşiri) din efectiv la data producerii acestora.
  • Creşterea porcilor numai în adăposturi închise, asigurând-se condiţiile de igienă şi microclimat, evitarea contactului cu alte porcine din afara exploataţiei.
  • Să nu se crească porci domestice pe gropile de gunoi sau în vecinătatea fondurilor de vânătoare pentru a evita contactul cu populaţia de mistreţi.
  • Să se limiteze circulația în exploatația de porci, în clădire sau adăpost, a persoanelor neautorizate, să se respecte măsurile corespunzătoare de igienă și protecție sanitară prin schimbarea hainelor și a încălțămintei la intrarea în adăpostul unde sunt ținuți porcii.
  • Să nu se administreze în hrana porcilor resturi menajere, sau subproduse de origine animală, iarbă proaspătă sau cereale proaspete, cu excepția cazului în care au fost tratate pentru inactivarea virusului P.P.A. sau au fost depozitate (fără să existe posibilitatea de acces al mistreților) timp de cel puțin 30 de zile înainte de a fi folosite pentru furajare.
  • Să nu se folosească paie ca așternut pentru porci, cu excepția cazului în care au fost tratate în vederea inactivării virusului P.P.A.sau dacă au fost depozitate (fără să existe posibilitatea de acces al mistreților) timp de cel puțin 90 de zile înainte de utilizare.
  • Supravegherea stării de sănătate a efectivelor de porcine și să se comunice urgent medicului veterinar orice suspiciune de boală sau modificări în comportamentul acestora.
  • Colaborarea cu personalul sanitar veterinar pentru prelevare de probe de la porcinele din exploatație în cadrul programului de supraveghere a bolii prin examene de laborator.
  • Să se respecte normele privind circulaţia porcinelor domestice, pe teritoriul local, judeţean și naţional prin solicitarea de la medicul veterinar a avizului sanitar veterinar pentru mișcare, documente de mişcare şi documente care să ateste starea de sănătate a animalelor.
  • Sacrificarea şi valorificarea cărnii de porc şi a derivatelor, numai în condiţiile impuse de legislaţia specifică, sub supravegherea medicului veterinar.
  • Efectuarea dezinfecției atât la intrarea în exploatație, cât și la intrarea în adăpost prin instalarea dispozitivelor specifice, pentru mijoacelor de transport cât și pentru încălțăminte și îmbrăcăminte.
  • Efectuarea de acţiuni de decontaminare, dezinsecţie şi deratizare, a adăposturilor sau alte spații cu risc, ori de câte ori este necesar, solicitând personal dau unități de specialitate, utilizându-se numai produse de uz veterinar omologate, autorizate pentru comercializare şi folosind concentraţia în substanţă activă prevăzută în instrucţiunile de utilizare.
  • Asigurarea ecarisării teritoriului, inclusiv în fondurile de vânătoare, conform prevederilor legislaţiei în domeniu.
    Împlementarea măsurilor de prevenire a Pestei Porcine Africane, în general şi cu atenţia cuvenită pentru gospodăriile populației constituie o prioritate în activitatea personalului din reţeaua sanitară veterinară, dar şi pentru personalul angajat din alte autorităţi judeţene şi locale și în mod special pentru crescătorii de porcine.

Vizitatori Counter

002148770
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
639
5813
639
2114200
124787
220964
2148770

IP-ul tau: 54.226.73.255
Server Time: 2019-04-21 03:24:50