Importanta comerțului internațional în livrarea alimentelor la nivel mondial creste odata cu schimbările climatice

User Rating:  / 0
PoorBest 

Piețele deschise, previzibile și echitabile la nivel mondial pot contribui la consolidarea eforturilor de răspuns la schimbările climatice și pot contribui la combaterea foametei, potrivit unui nou raport, informeaza Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

În condițiile în care schimbările climatice vor influența semnificativ capacitatea multor regiuni ale lumii de a produce alimente, se așteaptă ca un rol tot mai mare în livrarea alimentelor să revină comerțului internațional cu produse agricole, totodată și ca soluție de răspuns la crize de foamete generate de schimbările climatice, se menționează într-un nou raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Regulile comerțului internațional instituite sub auspiciile OMC și mecanismele noi create în temeiul Acordului de la Paris, ce au ca scop să răspundă schimbărilor climatice, se pot susține reciproc, se menționează în raportul “Evaluarea Piețelor Produselor Agricole, 2018”. Pentru a se realiza acest lucru, ar putea fi necesar ca politicile agricole și comerciale naționale să fie reajustate pentru a ajuta piața globală să se transforme într-un pilon al securității alimentare și un instrument de adaptare la schimbările climatice, se spune în raportul FAO.

Acest lucru se datorează faptului că schimbările climatice vor afecta inegal agricultura globală, îmbunătățind pe de o parte condițiile de producție în unele locuri și înrăutățind în altele – generând pe parcurs "câștigători" și "perdanți".

alimente procesareProducția alimentară în țările cu latitudini scăzute – multe din care suferă deja de sărăcie, insecuritate alimentară și malnutriție - vor fi afectate cel mai mult, se arată în raport. Regiunile cu climă temperată, pe de altă parte, ar putea avea efecte pozitive, pe măsură ce temperaturile mai ridicate vor duce la creșterea producției agricole.

Potrivit directorului general al FAO, José Graziano da Silva, pentru a împiedica extinderea și mai mare a decalajelor economice și alimentare dintre țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, trebuie să ne asigurăm că evoluția și extinderea comerțului cu produse agricole este echitabilă și că se lucrează în direcția eliminării foametei, nesiguranței alimentare și a malnutriției. "

"Comerțul internațional are potențialul de a stabiliza piețele și de a realoca alimentele din surplus către regiunile cu deficit de alimente, ajutând țările să se adapteze la schimbările climatice și să contribuie la securitatea alimentară", se menționează în cuvântul de introducere din raport.

"Impactul inegal al schimbărilor climatice în întreaga lume și consecințele asupra comerțului cu produse agricole, în special pentru țările în curs de dezvoltare, accentuează necesitatea unei abordări echilibrate a politicilor care ar trebui să consolideze rolul adaptabil al comerțului, sprijinindu-i în același timp pe cei mai vulnerabili", a spus Graziano da Silva.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, totuși, "sunt necesare acțiuni la scară largă", a adăugat directorul general al FAO. Sunt necesare politici comerciale care să promoveze piețe globale bine funcționale, combinate cu măsuri interne inteligente-climatic, investiții și sisteme de protecție socială.

Vizitatori Counter

002514014
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
4513
6617
11130
2446144
128152
193480
2514014

IP-ul tau: 54.145.45.143
Server Time: 2019-06-17 16:08:28