Implementarea normelor de protecție și bunăstare în exploatațiile cu animale

User Rating:  / 0
PoorBest 

bovi9neSănătatea animalelor presupune bunăstarea acestora, respectiv, un anumit confort biologic, fără de care nu este posibilă exprimarea integrală a vitalităţii, inclusiv a comportamentului natural, adecvat schimbărilor ce intervin în mediul de viaţă, aspect pe care proprietarii de animale şi păsări trebuie să cunoască, informează Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu, prin secretar Dr. Penţea Ioan Viorel. 

Astfel, proprietarii trebuie să asigurare spaţiul vital indispensabil, supravegherea zilnică a tuturor animalelor, monitorizarea fluxului tehnologic, a parametrilor de microclimat, a ventilaţiei, a consumului de furaje şi de apă, în funcție de specie, sistem de exploatare, stare fiziologică și categorie de vârstă, precum și aplicarea programelor de profilaxie a bolilor.

Pentru o evaluare realistă a bunăstării animalelor, este necesară efectuarea de măsurători cu privire la nivelul producţiei, comportament, anatomie, fiziologie, starea de sănătate şi imunitate, dar şi alte elemente precum:

 • sistemul de producţie;
 • economicitatea fermei;
 • impactul asupra mediului cu referire la sol, apă, aer;
 • starea de sănătate şi siguranţa angajaţilor şi a lucrătorilor;
 • interacţiunile comunitare ale exploataţiei (în legătură cu poluarea, sau alţi factori);
 • comerţul național și internaţional. 

Potrivit lui Penţea Ioan Viorel, normele de bunăstare a animalelor de interes economic, sunt reglementate prin acte legislative specifice pentru fiecare specie, emise de A.N.S.V.S.A. transpuse din legislaţia U.E. şi care stabilesc standarde minime pentru protecţia acestora.

În general animalelor trebuie să li se asigure cinci libertăţi fundamentale:

 • Libertatea faţă de senzaţiile de foame şi de sete - animalele trebuie să aibă acces nelimitat la apa proaspătă şi la o hrană adecvată pentru a-şi menţine starea de sănătate.
 • Libertatea faţă de discomfort - animalele trebuie să aibă un mediu de viaţă adecvat, care să includă un adapost şi o zonă comfortabilă de odihnă.
 • Libertatea faţă de durere şi boală - animalelor trebuie să li se asigure un diagnostic rapid şi un tratament adecvat.
 • Libertatea de a-şi exprima comportamentul natural - animalelor trebuie să li se ofere spaţiu suficient şi compania animalelor din aceeaşi specie.
 • Libertatea faţă de teamă şi stress - animalele trebuie tratate intr-un mod care să nu le provoace suferinţe psihice.
  Pentru a asigura o stare de sănătate normală animalelor şi implicit pentru prevenirea apariției unor boli transmisibile, recomandăm proprietarilor de animale şi păsări să asigure:
 • Respectarea normelor de protecție sanitară (biosecuritate) a exploatațiilor cu animale prin funcționarea filtrului sanitar și rutier, limitarea circulației animalelor și a oamenilor, a utilajelor tehnologice prin transbordarea furajelor necesare zilnic.
 • Adăpostirea animalelor şi păsărilor în spaţii corespunzătoare speciei şi categoriei de vârstă, care să asigure densitatea, volumul de aer, umiditatea, luminozitatea şi zooigiena la parametrii normali, prin:
  - remedierea, dupa caz, a elementelor de construcţie exterioare şi interioare deteriorate (alei de acces, padocuri, ziduri, geamuri, tâmplării, tavane, jgheaburi, burlane, tencuieli, pardoseli);
  - etanşeitatea uşilor şi a ferestrelor pentru a se asigura o temperatură optimă şi constantă în adăposturi;
  - igienizarrea adăposturilor prin curăţire mecanică, dezinfecţii, dezinsecții, deratizare, zugrăvit;
  - asigurarea unor echipamente de lucru curate și igenizate pentru personalul care își desfășoară activitatea în exploatație;
 • Verificarea calității şi protejarea surselor și a instalațiilor de apă pentru a nu fi supuse contaminării.
 • Asigurarea necesarului de furaje pe sortimente, a condiţiilor optime de depozitare şi păstrare, stabilirea şi respectarea raţiilor zilnice de furaje în funcţie de specie şi categoria de animale şi păsări.
 • Evacuarea şi depozitarea dejecţiilor, a gunoiului, în platforme sau staţii de epurare, astfel încât să nu constituie surse de difuzare a bolilor.
 • Asigurarea de facilităţi pentru depozitarea cadavrelor şi a altor deşeuri de origine animală destinate distrugerii la unitate specializată.
 • Transportul animalelor şi păsărilor să se efectuieze numai dacă sunt asigurate mijloace de transport echipate corespunzator şi care să le protejeze de zonele suspecte sau contaminate cu boli transmisibile.
 • Să solicite medicilor veterinari înregistrarea în baza de date funcţională, a tuturor exploataţiilor cu animale, identificarea prin crotaliere a efectivelor pe specii, rase şi categorii și să comunice medicului veterinar intenţia de introducere sau scoaterea de animale în / din exploataţie şi a altor mişcări interne de animale.
 • Să anunţe urgent, medicul veterinar arondat despre apariţia unor modificări în starea de sănătate a animalelor şi păsărilor din exploataţie.
 • Să colaboreze cu servicile veterinare pentru efectuarea acţiunilor de prevenire și combatere a bolilor transmisibile la animale, în conformitate cu programele specifice stabilite.

Medicii veterinari în colaborare cu autorităţiile locale, cu crescătorii de animale, cu operatorii din domeniul alimentar, acționează cu competență,și profesionalism pentru a interveni prin mijloace profilactice sau de combatere, în toate cazurile de apariție a unor boli transmisibile, contribuind astfel la apărarea sănătății publice, la protejarea mediului. precum și în alte priorități economice și sociale.
 

Vizitatori Counter

003061061
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
2916
9393
18362
2998156
100473
145668
3061061

IP-ul tau: 100.26.182.28
Server Time: 2019-09-17 07:16:23