Perdelele forestiere cad în responsabilitatea Regia Naţională a Pădurilor

User Rating:  / 0
PoorBest 

padure tanaraComisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor a dezbătut în 11 aprilie proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2016 pentru modificarea Legii nr.289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie.

Proiectul de act normativ urmăreşte realizarea perdelelor forestiere de protecţie ca lucrări de interes naţional, cu asigurarea unei drepte şi prealabile despăgubiri în favoarea proprietarilor de terenuri suspuse exproprierii pentru cauză de utilitate publică, în conformitate cu prevederile Legii nr.255/2010.

Prin modificările aduse legii, realizarea perdelelor de protecţie se face de către Regia Naţională a Pădurilor, în calitate de autoritate contractantă, iar finanţarea se asigură de la bugetul de stat, din Fondul de ameliorare, din fonduri externe nerambursabile şi din Fondul de mediu.

Urgentarea acestor măsuri este justificată ca element care va duce la creşterea suprafaţelor forestiere din România prin împădurirea terenurilor degradate şi prin crearea de perdele forestiere de protecţie în special împotriva înzăpezirilor, protecţia localităţilor şi a diverselor obiective economice.

"O soluţie eficientă pentru rezolvarea provocărilor generate de încălzirea globală, deşertificare şi criza alimentară o constituie extinderea suprafeţelor ocupate cu vegetaţie forestieră.

Pentru soluţionarea celor două provocări, respectiv încălzirea globală şi criza alimentară, cea mai indicată cale de majorare a suprafeţelor ocupate cu vegetaţie forestieră o constituie realizarea Sistemului Naţional al Perdelelor Forestiere de protecţie. Acţiunea în sine face parte din reconstrucţia ecologică a geosistemelor.
De ce reprezintă perdelele forestiere de protecţie o soluţie viabilă, şi nu împăduririle masive pe suprafeţe mari? Răspunsul este dat de necesitatea rezolvării celor două provocări, respectiv încălzirea globală şi criza alimentară", este de părere Ioan Munteanu, preşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Sistemul Naţional al Perdelelor Forestiere de Protecţie în ţara România dar nu numai  trebuie să contribuie la majorarea suprafeţelor ocupate cu vegetaţie forestieră, care au rol primordial în prevenirea şi combaterea modificărilor climatice, pe de o parte, iar, pe de altă parte, contribuie în mod decisiv la creşterea producţiei agricole, şi astfel, la prevenirea crizei alimentare, a explicat Ioan Munteanu, într-un comunicat de presă.

Proiectul de lege a fost adoptat cu modificări şi completări în unanimitate de voturi.

PROGNOZA METEO