Delegația ROMAPIS, la MADR

User Rating:  / 0
PoorBest 

albina la trandafirDelegația a Federației Asociațiilor Apicole din România - ROMAPIS a fost la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru a înmâna o petiție prin care se cere intervenția în sprijinul adoptării unei modalități corecte, fundamentată științific de evaluare a toxicității pesticidelor față de insectele polenizatoare, printre care și albinele.

Votul este așteptat să se dea pe 20 mai, la Bruxelles, în Comisia Permanentă pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje. Statele membre vor vota pentru ridicarea la un nou nivel a standardelor de testare a tuturor pesticidelor conform Ghidului Albinei, document elaborat de EFSA – Autoritatea Europeană Pentru Siguranța Alimentară în anul 2013, dar neadoptat încă la nivelul întregii Uniuni Europene.

În contextul în care la nivel european are loc o mișcare similară, ministrul Petre Daea a apreciat aplecarea spre dialog a reprezentanților ROMAPIS, primind memoriul de astăzi, pe care îl consideră un demers legitim și necesar în același timp. Ministrul a afirmat că se află în situația de a fi un arbitru imparțial între două sectoare importante ale țării, cel al fermierilor, pe de o parte, care au contribuit la poziționarea României pe primul loc în Uniunea Europeană pentru producțiile obținute la floarea soarelui și porumb, în ultimii doi ani și care trebuie susținuți în combaterea dăunătorilor și cel al apicultorilor, pe de altă parte, cu o importanță deosebită în polenizarea culturilor.

La finalul întâlnirii, ministrul a afirmat că va da curs acestui demers, cu interes profund pentru ambele sectoare importante ale agriculturii, în vederea realizării unei analize corecte la Bruxelles asupra reducerii folosirii neonicotinoidelor în agricultură, acționându-se pe conduita echilibrului științific.

Vizitatori Counter

002935858
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
3689
7224
41757
2858444
120938
198557
2935858

IP-ul tau: 34.238.194.166
Server Time: 2019-08-23 10:59:33