Cultivatorii de usturoi din România și reprezentanții importatorilor s-au intalnit

User Rating:  / 0
PoorBest 

usturoi romaniaPrincipalii producători de usturoi din zonele consacrate, respectiv Copălău – județul Botoșani, Teleorman, Dolj, Mehedinți, Iași și Timiș s-au intalnit cu reprezentanți ai marilor importatori din România, interesați de contractarea unor cantități mari și constante de usturoi produs în România, la sediul Ministerului Agriculturii si Romania (MADR) 10 aprilie 2018, reuniune tinuta în prezența secretarului de stat Daniel Dumitru Botănoi. 

În România, suprafața cultivată cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.936 hectare, cele mai multe suprafețe fiind mici și foarte mici, exploatate de ferme de familie și mici fermieri.

În cadrul discuțiilor au fost dezbătute aspecte referitoare la dificultățile întâmpinate de cultivatorii de usturoi, între care amintim: costurile mari de producție, deficitul de sămânță din soiuri autohtone, gama de mașini și utilaje necesare eficientizării acestei culturi, slaba asociere a micilor producători, valorificarea producției către piață, depozitarea, păstrarea și ambalarea corespunzătoare, astfel încât să fie satisfăcute nevoile pieței.

Pe de altă parte, a reieșit interesul comercianților de a încheia contracte ferme cu producătorii, în contextul în care preferințele consumatorilor români sunt tot mai mult orientate spre produsele autohtone de o calitate ridicată.

Cei prezenți la întâlnire au subliniat faptul că este pentru prima dată când Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a așezat la aceeași masă producătorii de usturoi, importatorii și autoritățile pentru a sprijini eficientizarea culturii usturoiului, care a pierdut tot mai mult teren în România din cauza importului masiv din țări terțe. În același timp, se are în vedere identificarea de soluții pentru sprijinirea sectorului și crearea de lanțuri de distribuție, între producători și comercianți.

În perioada următoare se va organiza o nouă reuniune la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a stabili care sunt sarcinile ce revin fiecărui actor de pe filieră.

Vizitatori Counter

001972720
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
6970
9606
39887
1875423
169320
190766
1972720

IP-ul tau: 34.204.52.4
Server Time: 2019-03-23 18:24:07