Cea de-a 14-a reuniune a Comisiei pentru Măsuri Fitosanitare

User Rating:  / 0
PoorBest 

CPM 14 AffairsLa Roma a avut loc cea de-a 14-a reuniune a Comisiei pentru Măsuri Fitosanitare (CPM 14 Affairs), la invitația Directorului general al FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură) domnul Graziano da Silva, informează un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sesiunea a fost convocată în conformitate cu prevederile Articolului XI al Convenției Internaționale pentru Protecția Plantelor (1997).

În cadrul sesiunilor de lucru pentru dezvoltarea sectorului fitosanitar pe termen mediu și lung au fost identificați 5 piloni. Astfel, primul pilon vizează asigurarea unei abordări uniforme în aplicarea măsurilor fitosanitare, fiind asumat în acest sens Cadrul Strategic pentru perioada 2020-2030, care subliniază liniile directoare pentru Organizațiile Naționale de Protecția Plantelor (NPPOs).

Cel de-al doilea pilon este reprezentat de aprobarea în unanimitate a declarației care recunoaște necesitatea unei finanțări sustenabile și solicitarea ca FAO să își mărească sprijinul financiar pentru IPPC.

Al treilea suport este constituit de adoptarea unor standarde privind fumigația și măsuri de diagnosticare în laborator care să contribuie la reducerea ariei de răspândire a organismelor dăunătoare Xylella fastidiosa și Bactrocera dorsalis și altele.

Totodată, o măsură gândită să sprijine la nivel mondial un comerț mai sigur, dar și creșterea in volum a acestuia, este adoptarea de către părțile contractante a planului de susținere financiară și dezvoltare a sistemului e-Phyto. Comisia Europeană și cele 28 de state membre au decis să investească financiar în acest sistem electronic care va trece de la faza de proiect la faza de implementare pentru dezvoltarea atât a sistemului hardware, cât și pentru crearea unei legături între acest sistem electronic si sistemul TRACES (TRACES: TRAde Control and Expert System) operat în Uniunea Europeană.

Comitetul din cadrul IPPC responsabil cu pregătirea Anului International al Sănătății Plantelor a prezentat logo-ul și sloganul care definesc imaginea Anului International al Sănătății Plantelor, precum si planul de acțiune si bugetul alocat pentru activitățile dedicate creșterii gradului de conștientizare în ceea ce privește sănătatea plantelor la nivel global.

În funcție de competențele de vot, Delegația României și cea a Comisiei Europene au susținut cei 5 piloni de dezvoltare, iar prin contribuțiile aduse au creat un mediu favorabil unor evoluții pozitive în ceea ce privește sectorul fitosanitar.

Vizitatori Counter

002954851
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
770
6385
7155
2893987
139931
198557
2954851

IP-ul tau: 34.238.189.171
Server Time: 2019-08-26 04:25:51