Cozonacul şi pasca vor avea vânzări record de Paşte

User Rating:  / 0
PoorBest 

cozonaci si pascaSărbătorile de Paşte sunt precedate de vânzări record la sortimentele de pască şi cozonaci. Producătorii din domeniul patiseriei şi panificaţiei se aşteaptă să vândă mai mult de cinci milioane de bucăţi de pască şi în jur de 5,5 milioane de cozonaci, cu 5% mai mult faţă de anul trecut.

"Faţă de perioada similară a anului 2016 se simte o creştere, dar nu la nivelul atins în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru că acesta s-a extins pe parcursul a două săptămâni, dar este o situaţie îmbucurătoare nu numai pentru cozonacul tradiţional românesc, ci şi pentru pască, unde noi, industria de morărit şi panificaţie, ne-am propus să atingem cifră de 5 milioane de bucăţi în perioada Sărbătorilor Pascale, ceea ce este un record. Am luat legătura cu principalul nostru producător şi numai acesta vrea să pună pe piaţă două milioane de bucăţi de pască cu diverse umpluturi, de la ciocolată, la pricomigdale, dar şi cu altele surpriză, însă pasca tradiţională, cu brânză şi stafide, va fi cea principală", a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase — ROMPAN.

Potrivit acestuia, producţia de cozonac din perioadă Sărbătorilor de Paşte reprezintă cantitatea totală produsă de patiseri în 4-5 luni normale.

La exportul de cozonaci, reprezentanţii industiei estimează o creştere, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, de la 750.000 de bucăţi la aprocimativ 800.000. Tările spre care se exportă sunt Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Canada sau SUA.

Exportul de pască va fi mai scăzut comparativ cu cel înregistrat la cozonaci, estimându-se că vor fi vândute în străinătate circa 200.000 de bucăţi. Pasca este exportată cu precădere în ţările din Uniunea europeană.  

PROGNOZA METEO