Piaţa vitivinicolă are noi norme metodologice

User Rating:  / 0
PoorBest 

vita de vieGuvernul a adoptat Hotărârea privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 164/2015 a viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole a fost, miercuri, 20 iulie.

Actul încearcă să armonizeze legislaţia naţională cu legislaţia Uniunii Europene în sectorul vitivinicol, în sensul menţinerii stabilităţii cadrului instituţional cu rol şi atribuţii în elaborarea strategiilor în domeniul vitivinicol precum şi asigurarea fluenţei în derularea măsurilor, programelor şi proiectelor de dezvoltare pe termen mediu şi lung în viticultură, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) îi revine rolul de autoritate competentă privind elaborarea şi aprobarea reglementărilor specifice producţiei, procesării, îmbutelierii şi etichetării produselor vitivinicole în vederea comercializării, în special a vinurilor de calitate, cu Denumire de Origine Controlată (D.O.C.), Indicaşie Geografică (I.G.) şi a vinurilor varietale (cu denumire de soi).

De asemenea, se stabilesc atribuţiile şi responsabilităţile structurilor MADR implicate în implementarea prevederilor legale, respectiv Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (I.S.C.T.V.) şi Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.), după cum urmează:

■ atribuţiile O.N.V.P.V., ca structură care asigură gestionarea la nivel naţional, Registrul Plantaţiilor Viticole, precum şi Sistemul Informatic Naţional al Viei şi Vinului, instrument de bază pentru punerea în aplicare a măsurilor de sprijin în sectorul vitivinicol, a potenţialului de producţie, D.O.C. şi I.G. şi a menţiunilor tradiţionale pentru produsele vitivinicole;

■ atribuţiile I.S.C.T.V., care asigură supravegherea aplicării legii în realizarea producţiei de struguri, de vinuri şi alte produse vitivinicole şi sunt abilitaţi în executarea controalelor oficiale pentru asigurarea calităţii şi conformităţii produselor

Actul normativ detaliază gestiunea şi controlul pieţei vitivinicole, a reglementării procedurii naţionale în ceea ce priveşte protecţia I.G. şi D.O.C. atât la nivelul Uniunii Europene cât şi la nivel naţional, în concordanţă cu prevederile Legii nr. 164/2015.

Vizitatori Counter

002954655
azi
ieri
aceasta Saptamana
Saptamana trecuta
Luna aceasta
Luna trecuta
toate zile
574
6385
6959
2893987
139735
198557
2954655

IP-ul tau: 34.238.189.171
Server Time: 2019-08-26 03:11:27