Masuri pentru prevenirea antraxului la animale

User Rating:  / 0
PoorBest 

bacilul antrax

Antraxul (carbunele, buba neagra sau dalac) este o boala infectioasa comuna omului si animalelor, fiind întâlnita mai frecvent la paricopitate (bovine, caprine, ovine) produsa de un bacil, (Bacillus anthracis) care în mediul ambiant se transforma în spori, ca forma de supravietuire a acestui microb, care îi confera o rezistenta înalta la actiunea factorilor mediului extern (razele solare, substante dezinfectante) si care favorizeaza mentinerea focarelor telurice (teritorii cu sol contaminat cu spori) pe o perioada îndelungata de zeci de ani si îmbolnaviri la animale mai numeroase primavara si în anii cu precipitatii abundente.

Animalele se pot îmbolnavii prin intermediul furajelor si a apei infectate, un risc major îl reprezinta organele si tesuturile animalului bolnav sau care a murit de aceasta boala, inclusiv carnea, pielea, lâna, oasele, coarnele, copitele.

Omul se poate contamina în timpul îngrijirii animalelor bolnave, la sacrificarea si transarea lor,la prelucrarea pielii si a lânii, sau la contactul tegumentelor cu solul contaminat.

Semnele clinice se manifesta prin hipertermie, precedata de tulburari generale, hiperemia mucoaselor, cordul pocnitor metalic, pulsul filiform, respiratia accelerata, dispneica, mersul oscilant, frisoane, hematurie, animalul prezinta scurgeri sanguinolente din orificiile naturale, cade în decubit, are contractii musculare, cu final letal.

Rapiditatea evolutiei simptomelor este în functie de forma bolii, respectiv supraacuta, acuta sau subacuta, finalizata cu moartea animalului în câteva ore sau la 3 – 6 zile de la debutul înfectiei.

În cazul de suspiciune sau îmbolnavire ale unui animal, proprietarul are obligatia:

  • sa solicite consultarea aimalului (animalelor, dupa caz) de catre medicul veterinar;
  • sa nu sacrifice animalele bolnave fara permisiunea autorizata a medicului veterinar;
  • este interzis a fi întrebuintata în alimentatie, în scopuri tehnice, sau pentru comercializare carnea si produsele (pielea, lâna, alte subproduse) provenite de la animalele bolnave;
  • utilizarea în activitate a hainelor de protectie (salopeta, sort, manusi, cizme etc);
  • gestionare corecta prin colectare, înlaturare si inactivare a deseurilor animaliere;
  • persoanele care au fost în contact cu animalul bolnav sau cu produsele provenite de la acesta, sa se prezine la medicul de familie pentru a solicita asistenta medicala de specialitate;

Antraxul este o boala care se poate prevenii prin masuri profilactice care includ actiuni si responsabilitati din partea proprietarilorr de animale, a autoritatiilor locale, în colaborare cu serviciile sanitare veterinare, respectiv:

  • Sa se comunice medicului veterinar, la data producerii, miscarile survenite în efectiv prin fatari, cumparari, vânzari, mortalitati.
  • Sa permita medicului veterinar monitorizarea starii de sanatate a animalelor din proprietate si sa anunte cazurile de îmbolnaviri sau de mortalitati la speciile pe care le au în exploatatie.
  • Sa implementeze normele de biosecuritate, normele de protectie si bunastare a animalelor din exploatatiile comerciale si exploatatiile din gospodariile populatiei,
  • Respectarea legislatia privind circulatia animalelor pe teritoriul local, national si în activitatea de import- export.
  • Sa se efectuieze curatirea mecanica, dezinfectia adaposturilor si actiuni de deratizare, cu unitati si personal de specialitate.
  • Implementarea legislatiei cu privire la ecarisarea teritoriului si protectia mediului, prin utilizarea spatilor de colectare a cadavrelor si a deseurilor de origine animala ce nu sunt destinate consumului uman, in scopul distrugerii la unitatea Protan.
  • Interzicerea taierii animalelor în scopul comercializarii carnii sau produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spatii decât cele autorizate sanitar veterinar, solicitând medicului veterinar examenul de specialitate.
  • Sa asigure sprijinul personalului veterinar pentru efectuarea operatiunilor de vaccinare anticarbunoasa, pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele si ovinele, dupa împlinirea vârstei de o luna, în campanie organizata o data pe an, înainte ca animalele sa fie scoase la pasunat, urmata de vaccinari de complectare pentru animalele sub vârsta sau care nu au fost vaccinate în campania organizata.
  • Educatia sanitara a populatiei, a personalului care lucreaza cu animalele si consuma produsele obtinute de la acestea prin:

-  informarea, ori de câte ori este cazul, cu teme din domeniile specifice privind sanatatea animalelor si siguranta alimentelor, având ca surse mass-media sau consultari cu personal de specialitate;

- achizitionarea alimentelor, în special carne, numai din spatii sau unitati înregistrate sanitar veterinar, evitând comertul ”stradal”.

- evitarea consumului de produse si subproduse de origine animala necontrolate sanitar veterinar,

     Dr. Pentea Ioan –Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Sibiu

Curs Valutar

PROGNOZA METEO